Afdrukopties:

Erwtensoepje

Opbrengsten4 portiesVoorbereidingstijd20 minutenKooktijd2 uur 10 minutenTotale tijd2 uur 30 minuten

Snert, ofwel een echte Hollandse erwtensoep. Altijd lekker, maar vooral als het buiten echt koud is, en ideaal als makkelijk maaltje op een gezellig familie-avondje zoals Sinterklaas, Oudjaar, etc.!

 300 g spliterwten
 1,50 l water
 250 g schouderkarbonades
 100 kg spekreepjes
 150 g winterwortel
 150 g knolselderij
 150 g ui
 150 g prei
 1 eetlepel selderij
 1 eetlepel peterselie
 1 laurierblad
 2 aardappels
 1 rookworst
 peper
 zout
 roggebrood of bruin stokbrood (optioneel)
 mosterd (optioneel)
1

Doe de spliterwten in een vergiet en spoel ze af met koud water.

2

Breng ze in een ruime pan met het water samen met de karbonades en de spekreepjes aan de kook.

3

Laat ongeveer twee uur onder af en toe roeren heel zachtjes door koken tot de erwten gaar zijn.

4

Haal de karbonades uit de soep, verwijder het bot, en snij het vlees fijn.

5

Snij de ui, wortel, aardappel, prei en knolselderij in kleine stukjes en voeg samen met het gesneden vlees toe aan de soep.

6

Laat het geheel nog ongeveer een half uurtje pruttelen, en voeg dan fijngesneden selderijblad en peterselie toe.

7

Snij de rookworst in de lengte door en in plakjes en voeg toe aan de soep.

8

Laat nog even zachtjes koken en breng verder op smaak met peper, zout en eventueel een bouillonblokje.

9

Dien op in een grote kom en geef er plakjes roggebrood en/of bruin stokbrood bij, eventueel met wat mosterd.

Voedingswaarden

4 opdieningen

Opdien grootte

1,5 l

vraag het aan