Afdrukopties:

Kippenbouillon

Opbrengsten4 portiesVoorbereidingstijd30 minutenKooktijd3 uurTotale tijd3 uur 30 minuten

Heerlijke kippenbouillon als basis voor natuurlijk een kippensoep, maar ook voor bijvoorbeeld een kippenragout of tom yam kai soepje.

 1 kg soepkip of kipstukken (vleugels, poten)
 1 winterpeen
 2 stengels bleekselderij
 5 peperkorrels
 2 stokjes tijm
 1 prei
 1 grote ui
 5 stokjes peterselie
 2 teentjes knoflook
 1 stokje bladselderij
1

De hoeveelheid groenten en kruiden is een beetje afhankelijk van de grootte van de soepkip en uw smaak. Voeg gerust iets meer of minder toe. Laat de ui in de schil als die er goed uit ziet, anders en als je de ui meebakt, maak je hem schoon, snij doormidden en de helften nogmaals door midden.

2

Om een wat diepere smaak aan de bouillon te geven kun je de kip(stukken) eerst een minuutje of 20-30 lichtbruin bakken in de oven op 180 graden. Hierdoor wordt de bouillon ook wat donkerder van kleur, dus bedenk of dat gewenst is voor wat je er mee wilt bereiden! Eventueel kun je de ui ook meebakken. Zorg dat alles niet te donker bakt, maar mooi lichtbruin kleurt.

3

Maak de winterpeen, prei en bleekselderij schoon en snij alles in grove stukken.

4

Doe de kip(stukken) in een soeppan en vul met water tot de kip net onder staat.

5

Voeg alle groenten en kruiden toe en breng tegen de kook aan. Let op, de soep mag niet koken!

6

Houdt de bouillon tegen de kook aan (je ziet dan af en toe een belletje opstijgen) en laat een uurtje of 2-3 trekken, zonder deksel op de pan!

7

Als er bruinige prut komt bovendrijven kun je dit afschuimen om de bouillon helder te houden, maar eigenlijk doe ik dit nooit en is ook minder nodig als de bouillon niet kookt!

8

Als de uurtjes trekken voorbij zijn kun je de bouillon zeven. Meestal haal ik de kip(stukken) er uit en giet daarna de bouillon door een fijnmazige zeef om de groenten op te vangen. Die hebben hun smaak verloren en kunnen weg. Vind je de bouillon niet helder genoeg, passeer hem dan (nogmaals) door een zeef met een theedoek (zonder wasmiddel, etc).

9

De bouillon is nu klaar voor verdere bereiding, of laat hem afkoelen en bewaar in de koelkast (max 2-3 dagen) of vries hem in. Eventueel kun je na een nachtje in de koelkast het gestolde vet er af scheppen!

10

Het vlees van de kip is heerlijk in een kippenragout of in een kippensoep!

11

Let op, er is nog geen zout aan de bouillon toegevoegd! Doe dit pas naar smaak en wens bij verder bereiding.

Voedingswaarden

4 opdieningen

Opdien grootte

vraag het aan