Afdrukopties:

Kippenragout

Opbrengsten2 portiesVoorbereidingstijd20 minutenKooktijd30 minutenTotale tijd2 uur

Als simpele, maar overheerlijke klassieker is kippenragout één van de bekendste soorten ragout, en is heerlijk opgediend in een pasteibakje van bladerdeeg.

 300 g kippendijen
 250 g kastanjechampignons
 1 kleine winterwortel
 ½ bosje peterselie
 1 stokje selderij
 50 g roomboter
 50 g bloem
 1 ui
 ½ citroen
 1 eetlepel droge witte wijn
 1 eidooier
 ¼ theelepel kerriepoeder
 1 fl oz room
 peper naar smaak
 zout naar smaak
 4 pasteitjes
1

Breng de kippendijen met 600 ml koud water aan de kook.

2

Snij de helft van de wortel, ui, peterselie grof en voeg samen met de selderij toe. Snij de andere helft wat fijner voor gebruik in de ragout.

3

Breng op smaak met wat peper en zout en/of voeg eventueel een kippenbouillonblokje toe.

4

Laat het geheel op een laag vuur een uurtje pruttelen.

5

Maak ondertussen de champignons schoon en snij in plakjes.

6

Haal de kippendijen uit de bouillon, zeef de bouillon, en houd deze warm op een laag vuurtje. Bepaal zelf of je de groenten uit de zeef nog wilt gebruiken in de ragout. Snij de kippendijen in stukjes.

7

Verwarm 40 gram roomboter samen met de rest van de uien en wortel in een pan(netje) op laag vuur totdat deze gesmolten is en een beetje begint te pruttelen.

8

Voeg de kerriepoeder toe. Roer regelmatig door en laat enkele (5-10) minuten smoren. Pas op, zorg dat de boter niet bruin wordt!

9

Voeg de bloem toe, roer goed door, en verwarm een minuut of 5 op laag vuur om de bloem te garen. Roer af en toe door tot de roux klaar is.

10

Voeg 1/3 van de bouillon toe, en roer met een garde tot een gladde saus die je langzaam aan de kook brengt.

11

Voeg beetje bij beetje de rest van de bouillon (houdt wat apart voor de champignons) toe, roer steeds goed door en breng steeds zachtjes aan de kook.

12

Verwarm ondertussen de resterende roomboter in een koekenpan en smoor de champignons hierin. Voeg na ongeveer 5 minuten wat van de bouillon toe en kook zachtjes door. Smoren en koken niet langer dan 10 minuten!

13

Voeg het champignons mengsel toe aan de ragout, samen met de witte wijn, de room en de gesneden kip, en roer zachtjes door.

14

Voeg als laatste de eidooier en peterselie toe en roer deze door de ragout. Nog even doorwarmen, maar niet meer aan de kook brengen!

15

Dien de ragout op met pasteibakjes, rijst, of een knapperig broodje. Wat je lekker vind!

Voedingswaarden

2 opdieningen

Opdien grootte

750 ml

vraag het aan