Afdrukopties:

Nasi op z’n Surinaams

Opbrengsten4 portiesVoorbereidingstijd25 minutenKooktijd1 uur 30 minutenTotale tijd2 uur

Er zijn veel manieren om nasi te maken, en dit kan deels afhankelijk zijn van wat je nog aan groenten in de koelkast hebt liggen. De originele nasi kwam ooit uit Indonesië, maar deze variant lijkt qua smaak het meest op de Surinaamse versie. Hij is overigens mild van smaak en combineert daarom goed bij een wat pittiger bijgerecht. Wil je toch wat meer pit, voeg dan een rood pepertje toe! Ook met de groenten kun je variëren.

 300 g basmatirijst
 150 g kippendijen
 1 grote ui
 4 teentjes knoflook
 1 pint verse gember
 2 stengels selderij (alleen de blaadjes)
 100 g wortel
 1 prei
 100 g taugé
 50 g doperwten vers of diepvries, geen potje
 3 maggiblokjes (rood/gele verpakking, per 2 verpakt)
 ½ theelepel zwarte peper
 ¼ theelepel pimentpoeder
 1 theelepel trassi
 2 eetlepel ketjap manis (zoet) ABC merk is lekker
 4 eetlepel ketjap asin (zout) ABC merk is lekker
 5 eetlepel olijfolie
 4 eieren
1

Bereidt de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en laat daarna onder af en toe omscheppen zoveel mogelijk afkoelen. Meestal stoom ik de rijst in een elektrische stomer in 40 minuten gaar, met een verhouding van 90 ml water op 50 gram rijst.

2

Snij de kippendijen in kleine stukjes.

3

Voeg een verkruimeld maggiblokje, een halve eetlepel ketjap manis en een eetlepel ketjap asin toe en roer alles even door. Laat afgedekt een uur of langer marineren in de koelkast.

4

Snipper de ui, en hak de knoflook en gember fijn. Snij de wortel in kleine blokjes en de prei in halve ringetjes. Pluk de blaadjes selderij van de stengels en snij ze fijn. Gebruik je peperkorrels en/of pigmentbolletjes in plaats van poeder, maal deze dan eerst fijn in een vijzel.

5

Doe de taugé in een vergiet, spoel af onder de koude kraan, en laat uitlekken.

6

Verwarm 3 el olijfolie in een pan of wok en bak hierin het kippendijen mengsel in een minuut of 15 zachtjes gaar. Kippendijen moeten een tijdje sudderen om mals te worden!

7

Als het marinade vocht grotendeels verdampt is en de kip begint te bakken, voeg dan de ui, knoflook en wortel toe en bak 3 minuten zachtjes mee.

8

Voeg de zwarte peper, piment, gember, 2 verkruimelde maggiblokjes, de trassie en een scheutje water toe en bak nog 5 minuten door.

9

Voeg nu de prei, taugé en doperwten toe en bak nog 2 minuten mee.

10

Voeg op laag vuur de helft van de rijst toe en 2 eetlepels zoute ketjap en 1 eetlepel zoete ketjap, en roer goed door totdat alle rijstkorrels een mooi lichtbruin kleurtje hebben.

11

Voeg de selderij en de rest van de rijst toe, en 1 eetlepel zoute ketjap en een 1/2 eetlepel zoete ketjap. Wederom heel goed roeren totdat alle rijstkorrels mooi bruin zijn.

12

Bak in een andere pan de eieren in 2 eetlepels olijfolie en serveer apart bij de nasi, samen met wat zure komkommer. Je kunt ook een omelet bakken van de eieren en deze in reepjes snijden en door de nasi roeren.

Voedingswaarden

4 opdieningen

Opdien grootte

vraag het aan