Mals vlees van bij voorkeur een stuk procureur, dat je de dag ervoor hebt ingewreven met een lekkere kruidenrub en een nachtje in de koelkast hebt laten intrekken. Voor het bereiden gebruik je het best een slowcooker, maar het kan ook in de oven.
Wrijf het vlees in met een kruidenrub (zie voorbeeld) naar smaak of gebruik een kant en klare kruidenmix. Laat het een nacht afgedekt in de koelkast intrekken.
Snij de ui en knoflook grof.
Rits de tijmblaadjes van de takjes, en snij de peterselie (takjes en stengels kunnen weg)
Pers het sap uit de citroen
Doe de helft van de ui en knoflook en alle overige ingrediënten, behalve het vlees en de olijfolie, in een pannetje en verwarm deze marinade op laag vuur onder af en toe roeren, zodat alles goed mengt. Het moet niet koken.
Verhit de olijfolie op half hoog vuur en braad het vlees in 5 minuten rondom licht bruin. Dit kan in een braadpan, of direct in de slowcooker op 150 graden als het die mogelijkheid biedt.
Bak de laatste 2 minuten de andere helft van de ui en knoflook mee.
Blus af met het verwarmde marinade mengsel.
Zet met deksel op de pan in de oven, of doe alles in de slowcooker, en stoof het vlees in circa 5 uur op 90 tot 110 graden gaar. Het moet niet te hard koken, maar rustig wat pruttelen. Dit gaat bij mij het best in de AutoCook op 97 graden.
Draai het vlees ieder uur om en voeg indien nodig wat water toe.
Haal het vlees eruit als het gaar is en bijna uit elkaar valt.
Doe in een niet te diepe schaal en trek het met 2 vorken uit elkaar. Voeg eventueel naar smaak nog wat van de saus toe. Meestal word me dit een beetje te gekruid, maar als je het lekker vind!
Dien de pulled pork op met wat je lekker vind, met frietjes, puree, broodjes, etc. Meestal eet ik het met pitabroodjes, gevuld met het vlees, wat stukjes komkommer, snippers rauwe ui, en knoflooksaus.
4 opdieningen
1 kg