Deze rode kool maakte mijn oma vroeger ook op deze manier. Het stoven ging toen nog op een petroleumstelletje! De heerlijke smaak van toen herinner ik me nog goed, maar blijft moeilijk te evenaren, ook omdat toen alles direct vers van het land kwam. Dit recept komt echter aardig in de buurt.
De buitenste bladeren van de kool verwijderen en de kool in vieren hakken/snijden.
Snijd de harde stukken stronk weg en snij de kool in dunne sliertjes.
Smelt 1 eetlepel boter op matig vuur in een pan en voeg de rode kool toe
Smoor al roerend ongeveer 5 minuten.
Voeg 1,5 dl water, het zout, de kruidnagels, laurierblaadje, jeneverbessen, kaneel, stroop en azijn toe
Roer goed door en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan ongeveer 1 uur heel zachtjes koken (stoven). Af en toe omroeren.
Schil de appels, snij in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes.
Schep de appelstukjes door de rode kool, en kook onder af en toe roeren met het deksel schuin op de pan nog ongeveer een half uur zodat het overgebleven water kan verdampen.
Roer de overige boter door de rode kool en stoof nog enkele minuten.
Verwijder het laurierblaadje, en ook de kruidnagels en jeneverbessen voor zover deze nog terug te vinden zijn!
Breng eventueel verder op smaak met wat zout, suiker en een klein scheutje azijn.
Is de rode kool nog te nat, giet dan het vocht af in een pannetje, kook in tot de gewenste dikte, en giet terug bij de kool. Of meng wat maizena met een eetlepel koud water en voeg beetje bij beetje toe aan de rode kool tot het vocht genoeg gebonden is.
Lekker met gekookte aardappels en stoofvlees (van bijvoorbeeld rund of wild )
4 opdieningen
750 gr