AuteuradminCategorie, MoeilijkheidsgraadGevorderd
Bisque is het Franse woord voor schaaldierensoep, gemaakt van bijvoorbeeld garnalen, langoustines, krab en kreeft. De bekendste is misschien wel de bisque d’homard, van verse kreeftenpantsers en kreeftenvlees, kreeftensoep dus. Een bom vol smaak met een luxe gevoel op je tong. Wat mij betreft een ideaal gerecht voor tijdens de feestdagen! Voor het beste resultaat maak je zelf eerst een heerlijke visbouillon. Dit recept voor kreeftensoep is gebaseerd op het recept van John Gerdsen, maar wijkt iets af. Kijk op de website van 24kitchen voor de bijbehorende video.

Vraag het aan

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd30 minutenKooktijd1 uur 30 minutenTotale tijd2 uur

Wat heb je nodig....

 2 kleine gekookte kreeften
 1 ui
 1 winterwortel
 2 stengels bleekselderij
 10 strandkrabben (of coquilles)
 1 eetlepel paprikapoeder
 ½ eetlepel tomatenpuree
 40 g gezouten boter
 300 ml room
 2 l visbouillon
 4 blaadjes laurier
 3 eetlepel cognac
 3 eetlepel olijfolie

Wat gaan we doen....

1

Haal het kreeftenvlees uit het pantser en bewaar dit afgedekt in de koelkast of vriezer tot gebruik.

2

Maak de wortel, ui en bleekselderij schoon en snij in stukjes

3

Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit het ui-/groentenmengsel ongeveer 5 minuten op matig vuur.

4

Hak het pantser eventueel fijner en voeg samen met de coquilles of strandkrabben toe en schep alles door elkaar. Bak ongeveer 5 minuten op hoog vuur.

5

Voeg naar smaak wat zout en peper toe, en daarna het paprikapoeder en de tomatenpuree en bak nog een minuutje.

6

Zorg dat de afzuigkap uit staat en houd een passende deksel bij de hand om eventueel de vlammen te doven. Doe 2 eetlepels van de cognac erbij en flambeer door de pan schuin te houden, waardoor de verdampende alcohol vlam zal vatten.

7

Wacht tot de vlammen uitgedoofd zijn en blus dan af met een voldoende visbouillon.

8

Giet alles over van de koekenpan in een soeppan en voeg de resterende visbouillon toe.

9

Voeg de laurier toe en breng het geheel aan de kook en laat de bouillon met deksel op de pan ongeveer een uur zachtjes koken.

10

Zeef de bouillon en doe terug in de pan. Voeg de room, boter en 1 eetlepel cognac toe, en breng weer aan de kook.

11

Laat op een laag vuur nog ongeveer 5 minuten koken. Hierna opdienen, of af laten koelen en in de koelkast of vriezer bewaren tot gebruik.

12

Maak een julienne van wortel, prei en courgette en snij het kreeftenvlees in stukjes.

13

Verdeel de groenten en het kreeftenvlees over de borden en schenk de soep erover.

vraag het aan