Boeuf Bourguignon

AuteurCategorie, MoeilijkheidsgraadBeginner
Heerlijk en makkelijk te maken Frans gerecht met rundvlees, gestoofd in bouillon en wijn, samen met diverse groenten

Vraag het aan

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd30 minutenKooktijd3 uurTotale tijd3 uur 30 minuten

Wat heb je nodig....

 250 g uien
 3 teentjes knoflook
 250 g wortelen
 150 g prei
 1 stengel bleekselderij
 250 g kastanjechampignons
 1 kg sucadelappen
 100 g spekblokjes
 2 eetlepel olijfolie
 30 g roomboter
 2 eetlepel bessenjam blauwe of zwarte
 2 eetlepel bloem
 400 ml rode wijn
 400 ml groente- of runderbouillon
 2 stokjes tijm
 2 laurierblaadjes
 ½ bosje peterselie
 zout
 gemalen peper

Wat gaan we doen....

1

Maak de de uien en de knoflook schoon. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

2

Was en schil de wortelen. Snij ze in de lengte door en daarna in plakjes.

3

Was de prei, snij in de lengte door en daarna in halve ringen

4

Snij het rundvlees in blokjes van ongeveer 3x3 cm.

5

Snij de peterselie grof.

6

Snij de stengel bleekselderij in stukjes.

7

Borstel de champignons schoon. Of spoel ze snel af en droog ze direct af met wat keukenpapier. Verwijder de uiteinden en snij ze in vieren.

8

Doe de spekblokjes met de olijfolie in en pan en bak ze op redelijk hoog vuur licht bruin in ongeveer 3 minuten. Schep ze daarna uit de pan in een kom of iets dergelijks.

9

Bak hierna het rundvlees 5 tot 10 minuten in het spekvet. Doe dit in 2 of 3 porties en bewaar tussendoor het gebakken rundvlees bij de spekjes.

10

Als al het vlees gebakken is, kan het samen met de spekjes, de ui, de bleekselderij, en de knoflook terug in de pan. Bak al roerend enkele minuten

11

Voeg hierna alle overige groenten (de wortel, prei en champignons), en de jam toe. Strooi de bloem er over en voeg eventueel naar smaak wat peper en zout toe. Roer en bak het geheel nog 5 minuten zachtjes door.

12

Blus af met de rode wijn, en voeg de bouillon, laurierblaadjes, tijm en peterselie toe.

13

Roer even door, doe de deksel op de pan en sudder het geheel op laag vuur in ongeveer 2 1/2 uur gaar.

14

Verwijder de laurierblaadjes en de tijmtakjes. Voeg de roomboter toe en naar smaak nog wat peper en zout, en roer even door.

15

Serveer bijvoorbeeld met gekookte aardappelen of frieten.

vraag het aan