AuteurCategorie, MoeilijkheidsgraadBeginner
In dit recept van hazenpeper gebruik ik hazenbouten, die meestal alleen bij een poelier verkrijgbaar zijn. Neem er wel de tijd voor, niet dat het je zelf heel veel tijd kost, maar de bouten moeten wel een dag in de marinade, en het stoven duurt ook een aantal uren. Je kan dit gerecht makkelijk opwarmen, dus is zeer geschikt voor een feestelijke maaltijd waarbij je zelf niet de hele tijd in de keuken hoeft te staan. De totale bereidingstijd is afhankelijk van hoe lang je de haas marineert, hoe snel die gaar is, en hoe snel de saus gebonden is.

Vraag het aan

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd30 minutenKooktijd4 uur 30 minutenTotale tijd1 dag 5 uur

Wat heb je nodig....

 3 hazenbouten
 1 gal rode wijn
 2 eetlepel wijn- of ciderazijn
 1 prei
 2 uien
 1 winterpeen
 3 laurierblaadjes
 8 kruidnagels
 8 jeneverbessen
 75 g boter
 150 g champignons of paddestoelenmix
 1 potje zilveruitjes (naar smaak meer of minder, of helemaal niet)
 3 plakken ontbijtkoek
 1 scheutje nootmuskaat
 3 eetlepel cranberrysaus (naar smaak meer of minder, of helemaal niet)
 5 druppels worcestershiresauce
 1 fl oz slagroom
 peper en zout

Wat gaan we doen....

1

Maak de winterpeen, prei en één ui schoon en snij in stukjes.

2

Leg de bouten in een schaal en voeg de groenten toe, samen met de azijn, rode wijn, kruidnagels, jeneverbessen en laurierblaadjes, en marineer afgedekt minstens een dag in de koelkast.

3

Haal de bouten uit de marinade en dep ze droog. Zeef de marinade zodat je de groenten en het marinadevocht gescheiden hebt

4

Verwarm 50 gram van de boter in een grote gietijzeren pan met dikke bodem op halfhoog vuur.

5

Bak de bouten even aan in de pan. Voeg de groente toe en bak ze even mee.

6

Giet dan de marinade erbij en laat het geheel 2-4 uur stoven met de deksel op de pan totdat de hazenbouten gaar zijn en het vlees makkelijk van het bot gaat..

7

Haal de bouten uit de pan, laat even afkoelen, en haal het vlees van het bot. Het bot kan weg, het vlees eventueel wat fijner snijden.

8

Giet de marinade wederom door een zeef. De groenten kunnen weg.

9

Borstel de paddestoelen schoon en snij in stukjes of plakjes. Pel en snipper ook de anders ui.

10

Bak nu de ui in de rest van de boter lichtbruin en voeg daarna de paddestoelen toe, en bak nog even mee.

11

Voeg het vlees toe, de (gezeefde) marinade, zilveruitjes, ontbijtkoek, cranberrysaus en worcestershiresauce. Zelf houd ik er niet van om veel zilveruitjes er door te doen. Pas ook op dat de cranberrysaus de hazenpeper niet te zuur/wrang maakt.

12

Laat zachtjes inkoken totdat er een gebonden saus ontstaat.

13

Breng op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.

14

Voeg de room toe en verwarm het geheel nog 10 minuten door.

15

Lekker met gekookte aardappels en rode kool of spruitjes.

vraag het aan