
Wat heb je nodig....
Wat gaan we doen....
Hak een ui zeer fijn en snij de andere in halve of kwart ringen.
Smelt 25 gram boter in een koekenpannetje en stoof de zeer fijn gesneden ui 5 à 8 minuten op laag vuur. Laat daarna wat afkoelen.
Snij de korstjes van de witte boterhammen en week ze (ongeveer 5 minuten) in de melk totdat deze is opgenomen door de boterhammen.
Hak ondertussen de peterselie fijn en vermaal de beschuiten in een vijzel tot paneermeel.
Voeg nu het witbrood, peterselie, beschuiten, afgekoelde ui, mosterd, cayennepeper, komijnzaad, eieren, 1 eetlepel appelstroop, peper en zout toe aan het gehakt
Kneed het gehakt met je handen tot alle ingrediënten ermee vermengd zijn. Niet langer want dat komt de smeuigheid niet ten goede.
Vorm er met nat gemaakte handen 4 mooie ballen van en laat deze een uurtje opstijven in de koelkast.
Verhit de rest van de boter en de olijfolie in een koekenpan en voeg de gehaktballen toe.
Bak ze rondom mooi bruin, houd ze hierbij in beweging zodat de ronde vorm behouden blijft. Dit lukt niet altijd even goed, maar dan bak je gewoon de platte kanten goudbruin.
Als de gehaktballen voldoende zijn aangebraden (ze hoeven van binnen nog niet gaar te zijn), voeg je de ui ringen toe en bak ze 2 minuten mee.
Blus af met 2 eetlepels water, matig het vuur, en voeg de overige appelstroop, jam en rozijnen toe.
Doe een deksel op de pan en stoof de ballen in 20 tot 30 minuten gaar. Af en toe keren!