AuteurCategorie, MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Lekker als deksaus over de bloemkool, of met een beetje kerriepoeder om witte kool in te stoven, of als basis voor een ander smaakje melksaus. Maak je de saus met boullion in plaats van melk dan heet het een veloutésaus! Voeg je eierdooiers en kaas toe dan heet het een mornaysaus. Allemaal heerlijk!

Vraag het aan

Opbrengsten1 portie
Kooktijd15 minuten

Wat heb je nodig....

 40 g (room)boter (max 50 gr)
 30 g bloem (max 50 gr)
 500 ml volle melk
 zout, peper en nootmuskaat

Wat gaan we doen....

1

De verhouding bloem en boter kan je gelijk houden, maar de hoeveelheid bepaald de dikte van je saus. Als deksaus wat meer, en om in te stoven wat minder boter en bloem. Dat ook als je de saus als basis gebruikt en nog enige tijd laat pruttelen met andere ingrediënten. Dus beiden ergens tussen de 30 en 50 gram.

2

Smelt de boter op matig vuur. Pas op, de boter mag niet bruin worden, maar moet een beetje pruttelen.

3

Dan voeg je de bloem toe, roer goed door totdat de bloem is opgenomen door de boter.

4

Je hebt dan een dikkig papje dat je een minuut of 2-3 laat pruttelen om de bloem te garen.

5

Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Roer iedere keer goed door tot een gladde saus die zachtjes kookt/pruttelt.

6

Breng op smaak met een snufje zout, (witte) peper en eventueel nootmuskaat

7

Voeg 100-200 gram kaas toe voor een kaassaus, of vers gehakte groene kruiden (peterselie, kervel, beetje bladselderij) voor een kruidige saus, of wat kerriepoeder om bijvoorbeeld witte kool in te stoven.

vraag het aan