Vinaigrettes (dressings)

AuteurCategorie, MoeilijkheidsgraadBeginner
Voor vinaigrettes, ofwel een dressing voor over de sla. zijn veel variaties te bedenken, maar ik beperk het hier voorlopig tot twee die mijn voorkeur hebben.

Vraag het aan

Opbrengsten4 porties
Kooktijd5 minuten

Wat heb je nodig....

 1 Afsluitbaar glazen potje
Honing-mosterd dressing
 1 eetlepel witte wijnazijn
 1 theelepel mosterd
 1 theelepel honing
 peper en zout
 3 eetlepel olijfolie
Balsamico dressing
 1 eetlepel basamico bianco (helder)
 1 eetlepel frambozenazijn
 1 eetlepel mayonaise
 1 eetlepel mosterd
 2 eetlepel balsamico di Modena (donker)
 ½ eetlepel honing
 peper en zout
 10 eetlepel olijfolie
 1 sjalot (fijngesneden)

Wat gaan we doen....

1

Meestal gebruik ik een klein glazen (HAK!) potje met zo'n klik-deksel. Die gaan gemakkelijk open en dicht, sluiten goed af en zijn natuurlijk herbruikbaar. Als je meer of minder dressing nodig hebt, gebruik dan een ander eenheid van de ingrediënten, maar wel in dezelfde verhoudingen. Als vervanger van frambozenazijn gebruik ik wel eens witte wijnazijn en een beetje frambozen-/bosvruchten jam.

2

Doe alle ingrediënten, behalve de olie en eventueel sjalotje, in het glazen potje, deksel er op, en flink schudden. Peper en zout naar smaak, bij mij zijn dat 6 draaien van de peper- en zoutmolen!

3

Even laten staan en voeg dan de olijfolie toe en schud nogmaals goed door. Experimenteer eventueel met wat meer of minder olie, naar gelang de gewenste smaak. Begin met minder, en meer olie maakt de dressing milder en zachter van smaak.

4

Als laatste kan het fijn gesneden sjalotje erbij en schud nogmaals door.

vraag het aan