AuteuradminCategorie, MoeilijkheidsgraadBeginner

Snert, ofwel een echte Hollandse erwtensoep. Altijd lekker, maar vooral als het buiten echt koud is, en ideaal als makkelijk maaltje op een gezellig familie-avondje zoals Sinterklaas, Oudjaar, etc.!

Vraag het aan

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd20 minutenKooktijd2 uur 10 minutenTotale tijd2 uur 30 minuten

Wat heb je nodig....

 300 g spliterwten
 1,50 l water
 250 g schouderkarbonades
 100 kg spekreepjes
 150 g winterwortel
 150 g knolselderij
 150 g ui
 150 g prei
 1 eetlepel selderij
 1 eetlepel peterselie
 1 laurierblad
 2 aardappels
 1 rookworst
 peper
 zout
 roggebrood of bruin stokbrood (optioneel)
 mosterd (optioneel)

Wat gaan we doen....

1

Doe de spliterwten in een vergiet en spoel ze af met koud water.

2

Breng ze in een ruime pan met het water samen met de karbonades en de spekreepjes aan de kook.

3

Laat ongeveer twee uur onder af en toe roeren heel zachtjes door koken tot de erwten gaar zijn.

4

Haal de karbonades uit de soep, verwijder het bot, en snij het vlees fijn.

5

Snij de ui, wortel, aardappel, prei en knolselderij in kleine stukjes en voeg samen met het gesneden vlees toe aan de soep.

6

Laat het geheel nog ongeveer een half uurtje pruttelen, en voeg dan fijngesneden selderijblad en peterselie toe.

7

Snij de rookworst in de lengte door en in plakjes en voeg toe aan de soep.

8

Laat nog even zachtjes koken en breng verder op smaak met peper, zout en eventueel een bouillonblokje.

9

Dien op in een grote kom en geef er plakjes roggebrood en/of bruin stokbrood bij, eventueel met wat mosterd.

vraag het aan