AuteurCategorie, MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Wildragout met een combinatie van verschillende soorten wild, zoals hert, ree, haas of wild zwijn. In dit recept gebruik ik hert en haas.

Vraag het aan

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd30 minutenKooktijd3 uurTotale tijd3 uur 30 minuten

Wat heb je nodig....

 500 g hertenpoulet
 500 g haaspoulet
 2 grote uien
 1 winterwortel
 1 teentje knoflook
 2 kruidnagels
 4 jeneverbessen
 250 g paddestoelenmix
 2 fl oz rode port
 1 potje wildfond
 50 g roomboter
 2 laurierblaadjes
 3 eetlepel rode wijnazijn
 1 kaneelstokje
 30 g bloem
 1 eetlepel selderij
 1 eetlepel peterselie
 1 theelepel tijm
 peper en zout
 bruine basterdsuiker of kruidkoek

Wat gaan we doen....

1

Snij de uien en wortel grof. Hak de knoflook, peterselie en selderij fijn.

2

Verwarm de boter in een braadpan op matig vuur.

3

Bak hierin de uien licht bruin

4

Schep de uien er uit en bak in het achtergebleven vet het vlees rondom lichtbruin. Eventueel in 2-3 porties, afhankelijk van de grootte van de pan.

5

Doe al het vlees in de pan en bestrooi met wat peper en zout.

6

Voeg de uien weer toe, samen met de knoflook en de wortel, en bak het geheel nog even door.

7

Bloem toevoegen en goed door het vlees roeren. Bak ongeveer 2-3 minuten mee zodat de bloem kan garen.

8

Blus af met de rode port en roer goed door zodat het aanbaksel loslaat en zich mengt met de port.

9

Voeg de wildfond, kruidnagels, jeneverbessen, laurierblaadjes, kaneelstokje, rode wijnazijn, peterselie, tijm en selderij toe (Doe de jeneverbessen en kruidnagels eventueel apart in een thee-ei).

10

Roer het geheel door en laat de wildragout op een laag vuur met de deksel op de pan ongeveer 3 uur zachtjes sudderen.

11

Haal het kaneelstokje, laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagel eruit (als je die laatste twee tenminste nog kan terugvinden als je geen thee-ei hebt gebruikt). Eventueel ook het tijmtakje verwijderen.

12

Voeg de paddestoelen toe

13

Proef en voeg naar smaak nog wat bruine basterdsuiker of kruidkoek (maak de saus dikker!) toe en laat het geheel nog een half uurtje sudderen.

14

Voor een wildragout zijn er diverse keuzes aan wild mogelijk. Hert, ree, haas, wild zwijn of een combinatie hiervan . In dit recept gebruik ik hert en haas. Gebruik wat meer bij grote eters!

15

Serveer de wildragout bijvoorbeeld met gekookte aardappelen en rode kool, of aardappelpuree en roergebakken spruitjes, of aardappelkroketjes en witlof. Schenk er een stevige rode wijn bij.

vraag het aan