Ballen geschiedenis....

flipbox-image
De geschiedenis van de gehaktbal gaat terug tot begin 17de eeuw. Rond 1615 schreef Bredero al over een "frickedil". Dat was zoals de naam nu doet vermoeden, geen staaf zoals de huidige frikandel, maar toen nog een platte schijf. Die werd gemaakt van kalfsvlees en -vet, iets wat de gewone burger niet kon betalen. 

Na verloop van tijd veranderde de samenstelling en werden  er andere ingrediënten aan toe gevoegd, zoals ei, melk, oud brood of beschuit, en specerijen. Ook de vorm veranderde van plat naar ronde bal en men ging andere, goedkopere soorten vlees gebruiken, waardoor de gehaktbal ook voor de minder rijke burgerij betaalbaar werd. 

Inmiddels zitten we al in de 19de eeuw en groeit de gehaktbal uit tot een delicatesse die tegenwoordig bijna wekelijks op ons bordje komt te liggen, en ook vaak als tussendoortje of lunch in de talrijke eettentjes wordt gegeten.

Nee, niet de ballenbak bij IKEA, maar een verzameling van lekkere gehaktballen bij diverse eettentjes. Alhoewel de Zweedse balletjes op zijn tijd ook best lekker zijn, vallen ze buiten het doel van deze lijst.

Als het weer een beetje mee zit, trek ik er graag op uit, en zo rond lunchtijd gaat er een lekker balletje gehakt, met of zonder broodje, altijd in. Dat bracht mij op het idee voor het samenstellen van een lijst van eettentjes met de meest smakelijke balletjes! Ze staan in de lijst op volgorde van de door mij als meest smakelijk tot minst smakelijke beoordeeld. 

Maar, over smaak valt natuurlijk te twisten, en bij mij verandert die ook nog wel eens, zodat je de ene keer toch zin hebt in dat fabrieksballetje, en de volgende keer totaal niet en voor het ambachtelijk bereid balletje gaat.

Het lekkerst blijft natuurlijk om ze zelf thuis te maken, misschien volgens dit recept

Ballen tips & feiten....

flipbox-image
De Zweedse ballen werden al zeker in de 17de eeuw in de Zweedse keukens gedraaid onder de noemer frikadell.

Uitgeknepen, in melk geweekt witbrood (zonder korstjes!) maakt je gehaktbal lekker luchtig.

Kneedt je gehakt met je handen totdat alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd, maar zeker niet langer, anders worden ze taai.

Laat de ballen na het rollen een uurtje opstijven in de koelkast.Hierdoor worden ze steviger en vallen ze minder snel uit elkaar tijdens het bakken.

Door de ballen rustig in de oven te bakken blijven ze mooi rond en worden langzaam krokant goudbruin.

vraag het aan